Dünya

Uzman Dr. Aktaş’tan anti-diyabet yaşam önerileri

İSTANBUL (İGFA) – Dünya Diyabet Atlası’nın (IDF) datalarına nazaran, tüm dünyada diyabetin en süratli arttığı ülke pozisyonundayız.

Türkiye’de Avrupa ortalamasının üç katı, dünya ortalamasının iki katı diyabet görüldüğüne dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Diyabet birçok hastalığa davetiye çıkaran ciddi bir sağlık sorunudur. Ancak bilinmelidir ki diyabette çaresiz değilsiniz, diyabet tam şifayla iyileşir.” dedi.

Dünyada her 11 beşerden 1 adedinin diyabet olduğunu paylaşan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, Dünya Diyabet Atlası 2021 bilgilerine nazaran, 2000 yılından bu yana daima olarak diyabetin arttığını gözlemlediklerini belirtti.

2021 yılı itibariyle dünya üzerinde 537 milyon diyabet hastasının varlığına dikkati çeken Dr. Aktaş, “Bu hastaların yaklaşık yarısına teşhis konulamamış durumda. Tip 2 diyabetin başlama yaşı ise 8 yaşa kadar indi. Daha evvel hiç görmediğimiz Tip 1 diyabet modelleri görmeye başladık. Evvelden Tip 1 diyabet denince görülen tablo, birinci 1 yaşta başlayan, pankreasın maalesef gelişmediği çocuklardı. Meğer son 10- 15 yıldır hiç görmediğimiz bir Tip 1 diyabet modeli görmeye başladık. Hiçbir sıhhat sorunu olmayan çocuklarda, 10 yaşında, 15 yaşında ansızın başlayan Tip 1 diyabet tabloları var artık” diyerek bahsin değerini vurguladı.

“Maalesef Türkiye en istemediğimiz alanda şampiyon” diyen Dr. Aktaş, “Dünya Diyabet Atlası bilgilerine nazaran 2021 yılı içerisinde 6,7 milyon insan diyabete bağlı hayatını kaybetti. Şeker hastalığı dünyada görülen hastalıklar ortasında 1 numaralı vefat nedenidir. Vefat nedenlerine baktığınızda, kalp damar hastalıklarının birinci sırada olduğunu görürsünüz. Kalp damar hastalıklarının en kıymetli nedeni de diyabettir. Diyabet, yalnızca kan şekerinin yüksekliğinden ibaret değildir; art planda hudut hasarı, damar hasarı ve organ hasarı yapar, tüm beden sistemini etkiler” diye konuştu.

DR. ÜMİT AKTAŞ’TAN 5 UNSURDA ANTİ-DİYABET BESLENME

  1. Şeker ve tüm işlenmiş besinlerden uzak durun: İşlenmiş besinler katkı unsurlarıyla, kimyasallarla, şekerle doludur. Bedendeki enflamasyonu artırarak diyabeti derinleştirirler. Meyvelerin de şeker içerdiği unutulmamalıdır ve diyabet hastaları meyveden uzak durmalıdır. Hastalık denetim altına alındıktan sonra, elma üzere şeker oranı düşük meyveleri sonlu bir biçimde tüketin.
  2. Buğday ve tahıllardan uzak durun: Hem gluten içerikleri hem de yüksek glisemik indeksleri yüzünden her türlü ekmekten, un, bulgur, makarna, erişte, şehriye ve hatta mesken tarhanasından bile uzak durun.
  3. Et, yumurta, sakatat özgür: Gezen tavuğun etini, yumurtasını; merada yayılmış hayvanın etini yiyin, deniz balığı tüketin. Tüm sakatatlar yararlı ve gereklidir.
  4. Sağlıklı yağları artırın: Margarinler, çiçek ve mısır özü yağları üretim süreçleri yüzünden toksik hususlar içerirler. Meğer sağlıklı yağlar kan şekerini istikrarlar. Sızma zeytinyağından ve halis tereyağından korkmayın, çokça tüketin.
  5. Probiyotik zengini besinler tüketin: Mesken yoğurdu, kefir, şirden mayasıyla yapılmış peynir, meskende kurulmuş turşu, sirke tüketin. Lakin yoğurt, peynir, kefir üzere süt eserleri az ölçüde laktoz içerdikleri için kan şekeriniz istikrarlı seyredene kadar bunlardan uzak durun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort