Haber

Ayaş yolları aştı, AB’ye ulaştı! Ayaş Domates tescillendi

ANKARA (İGFA) –Geçtiğimiz Ocak ayında başlatılan Uluslararası Coğrafi İşaretler Seferberliği kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından Avrupa Birliği Komitesine 12 coğrafi işaret başvurusu yapıldığını belirten Bakan Kacır, bu başvurular arasında Ayaş tescilinin de yer aldığını belirtti. Domates son aşamaya geldi.

Bakan Kacır, “3 aylık ilan aşamasının tamamlanmasının ardından Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde tescili yapılacak olan Başkentimizin en özel tarım ürünlerinden olan Ayaş Domates, Türkiye’de tescilli coğrafi işaretlerimiz arasında yerini alacak. AB Coğrafi işaretlerimizin uluslararası düzeyde tescillenmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” söz konusu.

2023 yılında ilk kez ülkemizin farklı bölgelerinden 12 eserin TÜRKPATENT tarafından doğrudan seçildiğini, AB Kurulu’na coğrafi işaret başvurusu yapıldığını belirten Ayaş Domates’in en kısa sürede yayınlanan coğrafi işaret uygulaması olduğunu belirtti. Ülkemizin AB Yönetim Kurulu nezdinde.

13 ÜRÜN AB’DE KAYITLI

Ülkemizin mevcut durumun prestijiyle AB’de tescilli 13 coğrafi işarete sahip olduğunu belirten Kacır, “İlan aşamasında olan Milas Yağlık Zeytin için 16 Ağustos’ta, Ayaş Domates için itiraz süresi 16 Ağustos’ta sona erecek. 4 Kasım. 2023 yılı bitmeden Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaret sayımız 15’e çıkacak.” söz konusu.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Türkiye’nin AB tescilli Antakya Künefesi, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Çağlayancerit Ceviz, Edremit Zeytinyağı, Gaziantep Baklavası, Gemlik Zeytini, Giresun Tombul Fındık, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı Suruç Narı ve Taşköprü Sarımsağı coğrafi işaretlerine ek olarak ilan aşamasında olan 2 adet coğrafi işaret başvurusu bulunmakta olup, 42 adet coğrafi işaret başvurusu ise devam etmektedir.

haberikizdere.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu