Haber

İran Cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıya ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki liderin görüşmesinde Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yönelik saldırı ve iki ülke arasındaki çıkarlar ele alındı. İran ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin üçüncü ülkeler tarafından heba edilmemesi gerektiğini vurgulayan Reisi, “İran ve Azerbaycan hükümetleri kötü niyetlerin iki ülke arasındaki ilişkileri bozmasına izin vermemelidir. Azerbaycan ile derin tarihi ve kültürel bağlarımız var. ” Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getiren Reisi, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını ve konunun ilgili kurumlarca ciddiyetle takip edildiğini söyledi.

“İran daha dikkatli olmalı”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Tahran Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyı “terör” olarak nitelendirerek, “Bu terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu saldırıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatılmalı ve sorumlular cezalandırılmalıdır.” Aliyev, İran’ın diplomatik misyonların güvenliği için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, “İran, diplomatik misyonların yanı sıra büyükelçilik çalışanları ve ailelerinin güvenliği konusunda daha dikkatli olmalı. Saldırıyla ilgili soruşturmanın Türkiye’de yapılmasını bekliyoruz. şeffaf bir şekilde.” Aliyev, “Tahran’daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne yönelik saldırı beklenmedik bir olaydı. Ancak iki ülkenin bu alandaki iş birliği öyle olmalıdır ki, hiç kimsenin iki ülkenin dostluk ilişkilerini bozma bahanesiyle bozmaya fırsatı olmasın.” bu tür olaylar.”

Tahran Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği 27 Ocak’ta kimliği belirsiz bir silahlı kişi tarafından saldırıya uğradı. Saldırıda büyükelçilik güvenlik müdürü Orhan Askerov hayatını kaybederken, saldırıyı önleyen 2 güvenlik görevlisi yaralandı. Saldırgan İran güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınırken, saldırıyla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor. İran Polis Departmanından yapılan açıklamada, saldırının kişisel nedenlerle gerçekleştirildiği belirtildi. – TAHRAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu