Yaşam

İstanbul’da Konya Büyükşehir Belediyesi. Mevlana Sergisi açıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırladığı “Kıyametin 750. Yılında Hz. Mevlana Sergisi” İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi’nde ziyaretçilere açıldı. 1 Mart tarihine kadar açık kalacak serginin açılışında; İstanbul Valisi Davut Gül, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altayİstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyaşmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, sanatçılar, akademisyenler ve davetliler katıldı.

ÖNEMLİ MÜZELERDEN ÜCRETLİ ESERLERDEN OLUŞUYOR

Açılışta konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim AltayŞeb-i Arus’un 750. kuruluş yıldönümünde, İstanbul’un en güzide mekanlarından Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde Hazreti Mevlana anısına bir sergi açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Bu özel serginin açılışına katılan konuklara teşekkür eden Başkan Altay, “Hz. Mevlana, Konya’dan tüm dünyaya sevgi ve kardeşlik bildirileri vermiştir. Bizler, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya halkı olarak en kıymetlimizin bu olduğunu düşünüyoruz. misyonumuz bu mesajları insanlığa ulaştırmak. Bu anlamda değerli işler yapmaya çalışıyoruz.” Türkiye’nin resmi ve özel önemli müzelerindeki değerli eserlerden oluşan çok özel bir sergi oluşturduk. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Coşkun Yılmaz’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hazreti Mevlana’ya ve Konya’ya yakışır. “Değerli bir stant oldu. İnşallah bu vesileyle ziyaretçilerimiz onun öğretilerini ve ideolojisini anlama fırsatı bulur. İlgilerinden dolayı tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Standımızın başarılı olmasını diliyorum” dedi.

“DÜNYA PEYGAMBER MEVLANA’NIN ZİHNİYETİNE EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞU BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, dünyanın peygamberi Hz. Mevlana’nın ideolojisine ve zihniyetine en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçtiğini belirterek, “Maalesef dünyada, özellikle Gazze’de kanın, gözyaşının, insanların birbirini katlettiği bir dönemden geçiyoruz. Sevgi ve hoşgörünün en az yaşandığı bir dönemde hoşgörünün, sevginin, “Sevgiyi arayan felsefeyi ve yaratılışta Yaratıcının hikmetini bugün, İstanbul’un merkezinde, İslam Eserleri Müzesi’nde sergilemenin mutluluğunu yaşıyoruz. . Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza, değerli İstanbul Valimize, Konya Valimize, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkür ediyorum.”

KONYA VALİSİ ÖZKAN, BELEDİYE BAŞKANI ALTAY’A TEŞEKKÜR EDER

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, “Bu sohbetle, bu aşkla, tüm zamanları aşan bu felsefeyle, Hz. Pir’in felsefesine dayanan bu felsefeyle bereketlenmiş bir mekandır. barış, sevgi, sevgi ve bilgelik.” “Bu tür etkinliklerin toplumun oluşmasına katkı sağlayacağını umuyorum. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

İSTANBUL VALİSİ GÜL: “Allah Konyalıların ayağına taş değdirmesin”

İstanbul Valisi Davut Gül, geçen yıl 6 Şubat depreminde yaşanan çalışmalardan dolayı Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini tebrik ederek, şunları söyledi: “Depremin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Deprem sırasında biz de Gaziantep’teydik. Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Konyalı Büyükşehir Belediyesi İş adamlarının, Konyalı STK’ların, ilçe belediyelerinin her yerde olduğunu gördük. Hatta Mevlana’nın bakış açısının, sevgisinin, o paylaşımının, o kardeşliğinin yüzyıllar sonra da devam ettiğini gördük. Allah Konya halkından razı olsun. Emeği geçenlerden Bu standa başta belediyelerimiz olmak üzere, “Bakanlığımıza ve bugün burada bulunan herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından birbirinden değerli 85 eserin yer aldığı sergi açıldı; Katılımcılar sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldılar.

“DİNLEYİN NELER” İSİMLİ PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sergi kapsamında İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi Divanhane bölümünde düzenlenen “Neyi Dinle” başlıklı panele katıldı.

Moderatörlüğünü İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın yaptığı panelde, Yazar ve Sanatçı Uğur Derman, Mahmud Erol Kılıç ve İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş, Mevlana ve Mevlevi tarikatını anlattı.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN EMEKLERİ VE SAMİMİYETİ BU STANDIN VE DAHA BİRÇOK KEYİFLİ KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNİ SAĞLIYOR”

Panelde konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Yılmaz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ederek, “Belediye Başkanımızın iradesi, gayreti, takibi ve samimiyeti de bu duruşun ve daha birçok keyifli kültürel etkinliğin ortaya çıkmasını sağlıyor. İnsan, kültür ve sanatta, “Eğer bilgelik ve medeniyet içinde iyi şeyler yapıyorsa, aslında başkaları için de iyi şeyler yapıyor demektir. Bu bizim en önemli eksikliğimiz ve sorunumuzdur. Bu standa verdiği destek ve takipten dolayı Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür ediyorum” dedi.

Yazar ve sanatçı Uğur Derman, sergide yer alan bazı eserlerin paha biçilemez olduğunu belirterek, “Stantta yer alan hattat Yesarizade’nin mürekkeple yazdığı 18 beyit ve Sami Efendi’nin ‘Ya Hazreti Mevlana’sı başta olmak üzere. Sergide güzel bir marangozluk sanatı sergilendi. üzerinde.” “Mevlana’nın bir parası var. Sergiyi ziyaret edenlere önünde dakikalarca durup bakmalarını ve izlemelerini tavsiye ederim” dedi.

İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş, Hazreti Mevlana’nın büyük bir okyanus olduğunu belirterek, “Hazreti Pir’in vefatının 750. yıl dönümünde İstanbul’umuzda böyle bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum. Hazreti Pir’in eserleri, eserleri “Bugün o derinlikte bir yaşamın hayatımıza nasıl yansıyabileceğini düşündüğümüzde, onu tanımakla sorunun çözüleceğini, kendi içimizde düşünerek Mevlana sorusunu sorarak bir sonuca varabilirsek diye düşünüyorum. ve onu tanımadan hangisine ihtiyacımız olduğu fikrini inceleyerek belki ondan faydalanabiliriz” dedi.

ZİYARETÇİLER SERGİYİ ÇOK BEĞENDİ

Proje Danışmanı Prof., sergiye ilişkin izlenimlerini paylaştı. Dr. Mahmut Erol Kılıç, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle Hazreti Mevlana’nın kavlişinin 750. yılı münasebetiyle 2023 yılında yapılması planlanan etkinliklerin takviminde kaymalar yaşandığını söyledi.

6 müzenin envanterinde bulunan Mevlana ve Mevlevîlik ile ilgili bazı eserlerin bir araya getirildiği bir butik stant açıldığını kaydeden Kılıç, “İstanbul Türk İslam Eserleri Müzesi’nde, gibi çalgıların sergilendiği güzel bir sergi açıldı. En eski şah neylerinden ‘ney’ ve ‘rebap’ sergilendi.Diğer müzelerden “Burada objeler toplandı. Bunlar yerli yabancı, ister Konya’dan ister İstanbul’dan olsun tüm ziyaretçilere açık olacak, bekliyoruz” diye konuştu.

Sergiyi inceleyen Yazar Beşir Ayvazoğlu, “Mevlevi kültürünü ve Mevlana düşüncesini çeşitli yönleriyle yansıtan birçok farklı kaynaktan derlenen önemli eser ve objelerin bir araya getirildiği çok önemli bir sergi. Bu sergiyi ziyaret edenler, Mevlana ve Mevlevi kültürü ve düşüncesi hakkında bir fikir edinmekten ziyade bir şeyler hissedeceklerdir.” “Eminim. Umarım çok ziyaretçisi olur” dedi.

Mimar Celalettin Çelik, 750 yıldır tüm dünyanın her dilde Mevlana’dan ilham almaya devam ettiğini belirterek, “Biz onun en büyük mirasçısı olarak yüzyıllardır o ilhamla sanat üretmeye ve konuşmaya devam ettik. Bu eserlerin hepsi dolu. anlam taşıyor.” “Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

SERGİ 1 MART’A KADAR ZİYARETE AÇIK OLACAK

‘Tasavvufun Yolu’, ‘Harflerin Estetiği/Gizemli Harfler’, ‘Derviş Kültürü’, ‘Dervişin Zarafeti’, ‘Tasavvufi Yansımalar’, ‘Mevlevi Tarikatı’, ‘Mevlevi Tarikatı’ gibi bölümlerden oluşan stant, Mesnevi ve ‘Divan-ı Kebir’, 1 Mart’ta düzenlenecek. tarihine kadar Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk İslam Eserleri Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırladığı standta Mevlana, Türk ve İslam Eserleri, Galata Mevlevihanesi, Sakıp Sabancı, Sadberk Hanım ile Fotoğraf ve Heykel müzelerinin envanterlerinden seçilen eserler yer alıyor.

habergoynucek.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu