Haber

‘Maraş yıkılsaydı bu bina yıkılmazdı’ diyerek sattı: 15 saniyede 115 kişiye mezar oldu

Depremin yıl dönümüne birkaç gün kala, Maraş’ta çöken iki binaya ilişkin savcılık soruşturması tamamlandı. Maraş Mimarlar Odası eski başkanı Mesut Başkır’ın yaptırdığı Penta Park sitesinin 2 bloğunun çökmesi nedeniyle 3 kişi hakkında dava açıldı. Mesut Başkır, kardeşi Metin Başkır ve şirket müdürü Özcan Çakmak’ın 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre; İddianameye göre 5 bloktan oluşan Penta Park sitesi 1998-2002 yılları arasında inşa edilmişti. Site, şehrin en güvenli sitesi olarak adlandırılıyordu. Penta Park ile ilgili “Maraş yıkılsa bu binalar yıkılmazdı” söylentisinin kentte muhtemelen müteahhidin usta mimar olmasından dolayı sıkça dile getirildiği anlaşıldı.

Kayalık zemin üzerine inşa edildiği söylenen Penta Park’ın 5 bloğundan 2’si çöktü. Çöken 14 katlı Penta 1 Blok’ta babasını, annesini ve yeğenini kaybeden yetiştirici Eşref Şekerli, şunları söyledi: “Güvenli olduğu için satıldı. “Şehrin ileri gelenlerinin yaşadığı bu sitedeki iki blok, ilk depremde 15-20 saniyede çöktü” dedi.

Beyza Parıltı Kaptanoğlu (28), eczanesini açtıktan 2 ay sonra anne ve babasıyla aynı binada hayatını kaybetti.

Tekneyle Yunanistan’a kaçmaya çalışırken yakalanan Mimar Mesut Başkır (77), iddialara göre kurallara uygun ekipman kullandıklarını kaydetti.

Müteahhit Mesut Başkır tekneyle Yunanistan’a kaçmaya çalıştı.

Başkır, “O dönemde nervürlü demire ihtiyaç olmamasına rağmen binada nervürlü demir kullandık.” Başkır, binalarda herhangi bir kolon veya kiriş kesiminin yapılmadığını vurguladı. Metin Başkır, görevinin muhasebe ile ilgili işler olduğunu söylerken, Özcan Çakmak ise şirketin idari işleriyle ilgilendiğini söyledi.

RİSK UYARISI BEYANI

Avukat Davet Çetin ise 15 yıllık zamanaşımına dikkat çekerek, “1999 Gölcük, 2003 Bingöl ve 2011 Van depremlerinde yargılanan sanıkların birçoğu zaman aşımı nedeniyle cezadan kurtuldu.” Avcılık. Zorlu yargılama süreçlerinin yavaş ilerlediğine dikkat çekti.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu