Sağlık

Aşırı kırmızı et tüketimi kolon kanserini tetikleyebilir

Kolon kanserinin erken teşhis ile tedavisi yüksek bir hastalık olduğunu belirten Medical Park Tokat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Mustafa Kemal Dursun, “Erkeklerde kolon kanseri görülme sıklığı kadınlara göre biraz daha fazladır.  Obezite, fiziksel aktivite eksikliği, kırmızı ve işlenmiş etten zengin beslenme, karbonhidrat, sigara ve alkol kullanımı kolon kanseri riskini artırır. Lifli besinler ve A, C ve E vitaminleri ile beslenmek koruyucu etkiye sahiptir.

Medical Park Tokat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Mustafa Kemal Dursun, 1-31 Mart Kolon Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle kolorektal kanser (kolon kanseri) ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜNÜR

Her kanserde olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhisin önemine dikkat çeken Op. Dursun, Kolon kanseri erken teşhis ile yüksek oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır. İnsidans oranı erkeklerde kadınlara göre bir ölçü daha yüksektir.

LİFLİ BESİNLER TÜKETEREK KORUNMAK MÜMKÜN

Diyet ve kolon kanseri ilişkisine değinen Op. Dursun, “Obezite, fiziksel aktivite azlığı, kırmızı et ve işlenmiş et ve karbonhidrattan zengin beslenme, sigara ve alkol kullanımı kolon kanseri riskini artırıyor. Lifli besinler ve A, C ve E vitaminleri ile beslenmenin koruyucu etkisi vardır.

TARAMA İÇİN ENDOSKOPİK TEKNİKLER TERCİH EDİLMİŞTİR

Kolon kanserinin nedenini açıklayan Op. Dursun şu bilgileri paylaştı:

“Kolon kanserinin büyük çoğunluğuna polipler neden olur. Poliplerden kanser gelişimi yaklaşık 10-15 yıl sürer. Bu polipler erken tespit edilip çıkarılırsa kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Risk altındaki kişilerde taramaya 40 yaşında başlanmalıdır. Tarama için endoskopik yöntemler altın standarttır.”

GÜNLÜK VEYA SÜREKLİLİK BELİRTİLERİ

Kolon kanserinde görülen belirtilerden bahseden Op. Dursun, “Kolon kanserinin en sık görülen belirtileri ishal veya kabızlık gibi bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler ve dışkıda kan görülmesidir. Karın ağrısı açıklanamayan kilo kaybı olabilir.

TEDAVİLER

Kolon kanseri tedavisinin çoğunlukla cerrahi olarak yapıldığını söyleyen Op. Dursun, “Ameliyattan önce veya sonra kemoterapi gerekebilir. Bazı hastalarda kolostomi (bağırsağın deriye açılması) işlemi gerekebilir. Kanserin özelliklerine göre açık cerrahi, laparoskopi veya robotik cerrahi yapılabilir. Gerekli durumlarda ameliyat sırasında karın bölgesine kemoterapi uygulanabilir. Kolon kanserinin seyri tanı anındaki evreye bağlıdır. Bu nedenle erken teşhis hayati önem taşıyor” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu