Haber

Bosnalı Sırplar, ‘anayasaya aykırı’ Sırp Cumhuriyeti Günü kapsamında Putin’le ‘angajman’ yapıyor

Bosna-Hersek’in iki yanından biri olan Sırp Cumhuriyeti (SC) Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “SC Nişanı” vermeye karar verdi.

Bosna Hersek’in Banja Luka kentindeki Banski Dvor Kültür Merkezi’nde “RS Günü” olarak kutlanan 9 Ocak kutlamaları kapsamında “SC’ye katkı sağlayan” kişilere “RS Nişanı” takdim edildi. anayasaya aykırı”.

Dodik, burada yaptığı açıklamada, Putin’e SC’ye “ilgi ve sevgi” gösterdiği için “RS Nişanı” verilmesine karar verildiğini vurgulayarak, “Putin, SC ile Rusya arasındaki iş birliğini, siyasi ve dostane ilişkileri geliştirip pekiştirdi. ” sözünü kullandı.

Rusya’nın Saraybosna Büyükelçisi Igor Kalabuhov, “Bu ödülün, kardeş uluslarımızın dostluğunu güçlendirmek için bağlantılarımızın stratejik kararlılığının bir teyidi olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Kalabuhov, Dodik’in Rusya ziyareti için çalışmaları, “RS Nişanı”nın bizzat Putin’e sunulması için planlayacaklarını kaydetti.

Öte yandan SC yetkilileri, yarın “RS Günü” etkinliklerinin düzenleneceğini duyurdu.

“Anayasaya Aykırı” Sırp Cumhuriyeti Günü

9 Ocak’ın hukuka uygunluğunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, ülkenin en büyük Boşnak partisi olan Demokratik Hareket Partisi’nin 2015 yılındaki Genel Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in başvurusu üzerine bu günün kutlanmasının anayasaya aykırı olduğuna ve yasak olduğuna karar verdi. taraf sınırları içinde yaşayan Sırp olmayan halklara karşı bir eylem. Ayrımcılık olduğunu söyledi.

Bölücü söylemleriyle tanınan Dodik, 2016 yılında taraf sınırları içinde bir referandum düzenlemiş ve referandumda oy kullananların yüzde 99’u 9 Ocak’ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanması yönünde oy kullanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu