Teknoloji

Erkekler Gelecekte Doğum Kontrolü İçin Ne Kullanacak?

Kadınlara göre erkeklerin bu anlamda uygulayabilecekleri teknikler oldukça sınırlı ve risklidir. Kondomlar zaman zaman görevini yerine getiremezken,Vazektomi işlemi zahmetli cerrahi işlemler gerektirir ve kalıcı sterilizasyona neden olur.

Bu noktada bilim adamları erkekler için bilinen bu doğum kontrol tekniklerine ek olarak yakın gelecekte erkeklerin de doğum kontrolünde kadınlar kadar etkili olabileceğine inanıyorlar. birkaç alternatif daha kullanmak mümkün olabiliriletir.

Her şeyden önce, erkekler için başarılı üreme hormonların, özellikle testosteronun başarılı etkileşimi ile başlar. Hormonlar, permatogenez adı verilen bir süreç olan sperm üretimi için vücuda sinyaller gönderir.

Bir erkek ergenliğe ulaştıktan sonra, sürekli bir yenilenme süreçleri döngüsüne girer ve spermin gelişip olgunlaşması yaklaşık 74 gün sürer. Olgun sperm düzenli testislerde, yeniden stoklanmış bir üreme materyali deposutoplandı.

Erkek boşaldığında 250 milyondan fazla sperm testisleri terk eder ve döllenmek için yumurta arar. Bu spermler kendilerini bir vajinanın içinde bulursa, gerçek rahme ilerleyecek ve burada sağlıklı ve verimli bir yumurtaya rastlarsabu hamilelikle sonuçlanır.

Kadın doğum kontrolü ayda bir ila iki verimli yumurta üreten süreci engellemeye çalışırken, erkek doğum kontrolü Milyonlarca spermi durdurmayı hedefleyenzorunda.

Bilim insanları doğum kontrolünün kadın kadar erkekte de sorumluluğunu üstlenebilmesi için hap, jel ve implantlar üzerinde çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Ayrıca gelecekte kullanılabilecek bu alternatifler, Prezervatiften çok daha rahat ve güvenli olmasına rağmen ; erkeklerde kalıcı kısırlığa neden olan vazektomi yerine, istenilen süreçte kesintili bir kontrol vadediyor. Ayrıca bu uygulamalardan bazıları kadınlar için rahatsız edici yan etkilere neden olan hormonlar olmadan geliştirilmektedir.

Uzun yıllardır erkekler için doğum kontrol seçenekleri üzerinde çalışan Heather Vadhat, bu olası alternatifleri açıklıyor. Bunu adalette büyük bir değişiklik olarak görüyorum ”. cümleye atıfta bulunur.

Erkeklerin hormonal kontrasepsiyon alternatiflerinden biri olan jeller, yakın gelecekte yaygın olarak kullanılması muhtemel uygulamalar arasında yer almaktadır.

Bu jel, erkek üreme hormonu testosteronu artık sperm üretemeyeceği bir düzeye indiren progesteron adı verilen sentetik bir kadınlık hormonu içerir. Jel günlük olarak erkeğin omuzlarına ve kollarına sürülür ve cilt tarafından emilir. Kişi bu jeli kullanmaya devam ettiği sürece, Kısırlığa neden olan doğum kontrol hormonları serbest kalmaya başlar.

Konuyla ilgili çalışmalarını sürdüren araştırmacı Christina Wang, jel ile direkt ilişkisinin çok az yan etkisi olduğunu ve sonuçların gerçekten umut verici olduğunu söylüyor. Ayrıca bu jel, düşük libido gibi yan etkileri önlemek için vücuda geri eklenen az miktarda testosteron içerir. testosteron seviyeleri sperm üretmek için çok düşükbuna katkı sağlar.

2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre bu jel 99 erkek üzerinde test edilmiş ve bunların %90’ında geçici kısırlık görüldüğü tespit edilmiştir.

Katılımcıların bir kısmı tıpkı kadınların doğum kontrol süreçlerinde karşılaştığı gibi, kilo alımı, düşük libido, akne ve ruh hali değişiklikleriBu etkiler devam etse de asıl amacına ulaşmak için çalışmalarını sürdüren Wang, bu jeli test etmek için 400 çift üzerinde çeşitli çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

Araştırmacı, testlere katılan erkeklerin önümüzdeki 3 yıl boyunca değerlendirileceğini ve bu prosedürün yaklaşık 2030 yılına kadar yaygınlaşacağını.iddia ediyor.

Bu bahiste keşfedilmeye devam eden bir diğer alternatif de haplardır.

Kadınlarda kullanmaya devam edildiği gibi erkeklerde cinsel ilişkiden yaklaşık 30 dakika önce alınabilir ve etkisi yaklaşık bir gün sonra geçen doğum kontrol hapı.Bu anlamda umut verici olacağını gösteren araştırmalar devam ediyor.

İlaç, çözünür adenilil siklaz (sAC) adı verilen bir enzimi hedefleyerek çalışır ve bu enzim baskılandığında sperm vajinanın ötesine geçemez. Bilim adamları bu deneysel ilacı ilk etapta farelere uygulamışlar ve fareler İlacı aldıktan 15 dakika sonra kısırlaştırıldı . İki saat sonra ilacın etkisi geçti ve farelerin doğurganlık seviyeleri normale döndü.

Sıradaki araştırmacılar 2-3 yıl içinde bu hapları insanlar üzerinde test etmekBu denemelerin ilacı piyasaya hazır hale getirecek sonuçları vermesinin 10 yılı bulabileceğini umuyor.

Erkeklerin rastgele bir doğum kontrol sistemi kullanmaya istekli olmayacağı ve kadınların onlara güvenemeyeceği şeklindeki klişe ısrar etse de, bu hipotez 2022’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan bir ankette tamamen çürütüldü.

5000 kişilik küresel bir ankette, çoğu erkek doğum kontrol formülünü deneme isteği ulaşmış. En az heyecanlı katılımcılar ABD’deyken, en heyecanlı katılımcılar Nijerya’daydı.

ABD’deki erkeklerin yaklaşık %40’ı bu doğum kontrol seçeneklerini mümkün olur olmaz deneyeceklerini söylerken, Nijerya’daki erkeklerin %80’i bu konuda çok daha fazla endişeliydi ve Nijeryalılar kadınlar kadar erkekler için de bu tür alternatifler geliştirmeye hevesli. . geç bilesöz.

Bilim adamları, istenmeyen gebelikleri önlemeyi amaçlayan çeşitli doğum kontrol alternatifleri geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu konuda çalışma ve testlerini bulunduğumuz her gün sürdüren araştırmacılar, şu anda gelinen noktada erkekler de hap ve jel formlarındaDoğum kontrolü noktasında çok kısa sürede etkili olabileceğinden bahsediyor.

Kaynaklar:National Geographic, Health Europa, Scientific American

iscehisar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu