Haber

İngiltere Wagner’i ‘terör örgütü’ ilan edecek

İngiliz hükümeti, Rusya’daki paralı asker şirketi Wagner’i “terör örgütü” ilan etmeye hazırlanıyor. Bu adımın ardından Wagner’e katılmak ya da şirkete destek vermek hata sayılacak. Meclis’e sunulması beklenen tasarı, Wagner’in mal varlıklarına el konulmasının da önünü açacak. Yasanın İngiltere Parlamentosu’nda kabul edilmesinin ardından şirkete yardım edenler 14 yıla kadar hapis veya 5.000 £’a kadar para cezasına çarptırılabilecek.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Wagner’in “acımasız ve yıkıcı” olduğunu söyleyerek şunları ekledi: “Wagner, Putin’in Rusya’sının askeri bir aracıdır. Afrika ve Ukrayna’daki faaliyetleri küresel güvenliğe yönelik bir tehdittir. Şirketin istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri yalnızca siyasi çıkarlara hizmet etmektedir.” Kremlin’in.”

Ana muhalefetteki İşçi Partisi bir süredir Wagner’in “terör örgütü” ilan edilmesini talep ediyordu. Dışişleri Bakanlığı ise Wagner’e çeşitli yaptırımlar uygulayarak şirket yöneticilerinin mal varlıklarının dondurulmasına karar verdi.

Wagner, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yanı sıra Suriye, Libya ve Mali gibi Afrika ülkelerinde de kritik roller üstlendi. Wagner savaşçılarına cinayet ve işkence suçlamaları getirildi. ABD, 2020 yılında Wagner’in Libya’nın başkenti Trablus’un çevresine mayın döşediğini açıklamıştı. Temmuz ayında İngiltere, Wagner’in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki işkence ve infazlardan sorumlu olduğunu açıkladı.

Grubun geleceği, bu yaz Rusya’ya karşı başarısız bir isyanın ardından belirsizlik içindeydi. Şirketin kurucusu Yevgeny Prigojin’in 23 Ağustos’ta bindiği uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

bozkurtajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu