Yaşam

Muhalefetle Birini İkna Etmek Neden Bu Kadar Zor?

Cevabınız evet olsa bile kendimizi bir kez daha sorgulamakta ve önyargılarımızı ne kadar kontrol edebileceğimizi düşünmekte fayda var. Çünkü bazen biz farkında olmasak da, İnançlarımızın tutsağı olabiliriz ve bu nedenle kabuğumuzdan çıkmalıyız.pek mümkün değil.

Peki Doğru olduğunu bildiğimizin ötesine geçmek neden bu kadar zor ve çelişkili? neden tahammül edemeyiz?

İnsanlar inançlarıyla çelişen gerçeklerle en kolay şekilde karşılaştıklarında yeni delillere göre görüşlerini düzeltmeleri beklenir ama öyle değildir.

Çünkü insanlar yeni gerçeklerle karşılaştıklarında inançlarından şüphe etmek yerine, reddetme yolu tüketim. Ne yazık ki bu durum desteklenmeyen inançların bizi daha da köleleştirmesine ve dolayısıyla içinden çıkılmaz bir hal almasına neden oluyor.

Örneğin mevcut seçim gündeminden yola çıkarsak; Seçim tercihleri ​​üzerine yapılan bir çalışmada oy kullanacak kişilere destekledikleri aday hakkında olumsuz bilgi verildiğinde, o adayı daha da güçlü bir şekilde savundular.görülür.

Bu doğrultuda niyet ve inançlarımızda oldukça ısrarcı olduğumuz bu tür bilişsel önyargılara geri tepme etkisi adı verilmektedir.

Bu etki bir tür doğrulama yanlılığıdır ve en basit haliyle insanlar inançlarını doğrulayan bilgileri pahalı bulurlar. Öte yandan, doğrulanmayan bilgilere karşı tam tersi bir tutuma sahiptir.yani.

Farkında olmadığımız bu doğrulama yanlılığı ve geri tepme etkisi aslında zihnimizin temel çalışma prensibine oldukça uygundur. Çünkü sahip olduğumuz görüşler tekillikten çok birbiriyle temas halinde. inanç ağı“İçinde bir yer bulur.

Aslında en genel anlamda dünya görüşümüzü ve insanın tek inancını ortaya koyan bu bütünün modülleridir. diğer inançlara dokunmadan onu değiştirmeye çalışmakneredeyse imkansız.

Bu nedenle kişi inançlarıyla çelişen bilgilerle karşılaştığında kendi öğretisini desteklemek için daha güçlü bir istek duyar.

Hepimiz hayatta var olabilmek için yıllar içinde kendi dünyamızı kurmaya başlarız. Bunun için çevremizdeki insanları gözlemler, onları anlamaya çalışır ve sonra hepsini bir araya getiririz. Daha sonra öğrendiğimiz yeni bilgiler, kendi oluşturduğumuz bu modele uygun olsun.çok değerlidir.

Ancak birden fazla bilim adamının da belirttiği gibi, zihnimiz günümüz dünyasını yönetecek donanıma sahip değildir ve özellikle bu karmaşık veya belirsiz kanıt parçalarına fiyat biçmek büyük bir çaba ve çaba gerektirmektedir. Beynimiz elbette kısayolları tercih ediyor ve özellikle baskı altında karar vermekGerekli zamandan tasarruf sağlar.

Örneğin, tüm inançlarınızı ve öğretilerinizi bir bina olarak düşünün.

Büyük bir emekle inşa ettiğiniz bu binanın rastgele birbiriyle çelişen bilgilerle yarışması sizin binanız içindir. potansiyel bir tehdittir . Bunu riske atmak istemezsiniz çünkü aksi halde inşaata baştan başlamak zorunda kalacaksınız.

Bunun yerine, binanızı korumak için çeşitli teknikler geliştirmeye başlarsınız ve tüm bu fikir biçimleri, doğrulama yanlılığıAkıl yürütmede karşılaşılan zorluklar sonucunda ortaya çıkar.

Karşıt bir görüşle karşılaştığımızda, kendi görüşümüzü takip etmek için elimizden gelenin en iyisini yaparız. Farkında olmasak da yeni bir bina yapmak istemiyoruz. Farklı fikirlere kapı duvarı oluyoruz. 

Aslında, bu etkinin nasıl çalıştığını anlamaya başlayabilirsek, kendi görüşlerimizi geliştirebilir ve daha rasyonel bir bakış açısı kazanabiliriz.

Bu biziz, inançlarımıza daha eleştirel bir gözle yaklaşma fırsatı onu tanır ve tabiri caizse at gözlüklerini çıkarmamıza ve bir kenara koymamıza yardımcı olur. Bu noktada ilk adım, fikirlerimizle çelişen bilgilerle karşılaştığımızda bilgileri otomatik olarak reddetmemek olmalıdır.

Bu yaklaşımın bir başka artısı da iletişim kalitemizi arttırmaktır . Bu bilişsel ön yargıyı benimsemeye başladığımızda, karşımızdaki bireyle geri tepme etkisi yaratmayacak bir temas yöntemini benimseriz.

Karşımızdaki kişi hakkındaki bilgi ve inançların yanlış olduğunu söylemek tek başına yeterli olmayacaktır. Birincisi, bu etkiyi özümseyerek, karşı tarafa çatışmacı olmadığımızı gösterdaha sağlıklı olacak

Bu noktadan sonra muhalif insanlarla temasımız biraz daha sağlıklı olmaya başladı; ayrıca arkasında durduğumuz öğretiler hakkında biraz daha bilgi ediniriz. soruşturma harcamaları ve daha rasyonel bir niyet sistemine sahip olmakbaşlayabiliriz.

Kaynaklar:Efektivoloji, Jesus Gil Hernandez, Science ABC

seferihisar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu