Sağlık

İlkbaharda Polen Alerjisi Nedeniyle Hapşıran Kişileri İyileştirme Yöntemleri

Bahar alerjisi, ilkbahar ve yaz aylarında pek çok kişiyi rahatsız eden bir hastalıktır. Polenler havada uçuşmaya başlayınca hapşırmaya başladıysanız sizde de bahar alerjisi olabilir. Peki bahar alerjisinin belirtileri nelerdir? Bahar alerjisi için ne yeterlidir? Sizin için araştırdık!

Alerji nedir sorusuyla başlayacak olursak…

Alerji, insan vücudunun zararsız elementlere karşı birçok reaksiyonu sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu reaksiyon bazen tüm vücudu etkilerken bazen de vücudun makul bölgelerini etkiler.

Bahar alerjisi de bahar mevsimi geldiğinde havada uçuşan polenlerden oluşan bir alerji türüdür.

Bahar alerjisi bahar aylarında karşımıza çıksa da aslında birçok mevsimde ortaya çıkabilmektedir. Örneğin Şubat ve Mayıs aylarında başlayan bahar alerjisi, neredeyse sonbahara kadar bireyleri rahatsız etmeye devam edebilir.

Her hastalıkta olduğu gibi bahar alerjisinin de bazı belirtileri vardır.

Bahar alerjisinin en yaygın belirtileri hapşırma ve burun tıkanıklığıdır. Bunlar en temel belirtiler olsa da bahar alerjisinin birçok belirtisi vardır.

Polen alerjisi olarak da bilinen bahar alerjisinin belirtileri şu şekildedir;

  • burun ve göz kaşıntısı

  • burun tıkanıklığı

  • hapşırma

  • Öksürük

  • Baş ağrısı

  • Sinüslerde tıkanıklık

  • Damakta ve gırtlakta kaşıntı

Peki hapşırmamıza neden olan bu alerjiden kendimizi nasıl koruruz?

Polen alerjisinden korunmanın en temel yolu elbette polenden uzak durmaktır. Doğal olarak, hangi tür polene alerjiniz olduğunu da bilmeniz gerekir. Bunu öğrenmenin en sağlıklı yolu alerji testi yaptırmaktır.

Polen mevsimi başladığında ağzınızdan nefes almamaya özen göstermek bahar alerjisinden korunmanın yollarından biridir.

Bahar alerjisinden en çok gözleriniz etkileniyorsa mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı ve dışarı çıkarken gözlerinizi korumalısınız. Tıpkı dışarıdan evinize geldiğinizde olduğu gibi bol su ile ellerinizi ve yüzünüzü yıkamak da alerjiden korunmanıza yardımcı olabilir.

Bahar alerjisinin kesin bir tedavi tekniği yoktur.

Ancak sigara dumanından ve tozlu ortamlardan uzak durmak ya da polenlerin en yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmamak sizi bahar alerjisinden koruyacaktır.

Polen alerjisine ne iyi gelir?

Bahar alerjisinin belirtilerini azaltmak için ilaçlara ek olarak evde uygulanabilecek bazı tedavi prosedürleri vardır. Yurtta uygulayabileceğiniz işlemler şu şekildedir;

  • Burun akıntısını tuzlu su karışımıyla temizleme

  • Yıkanan çamaşırların içeride kurutulması

  • klima kullanmamak

  • Hava filtresi veya nemlendirici kullanma

Tüm bu tekliflerin dışında bahar alerjisinin belirtilerini hafifletmek için kullanabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

Örneğin quercetin olarak bilinen bileşik bahar alerjilerine iyi gelir ve bu bileşik soğan, elma, turunçgiller gibi meyve ve sebzelerin içeriğinde yer alır.

Ferahlatıcı etkisi sayesinde nane çayı da bahar alerjisine iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir.

Aynı zamanda yeşil çay vücudu zararlı şeylere karşı korur ve bahar alerjisinin neden olduğu yorgunluğu giderir.

Bahar alerjisinin en rahatsız edici özelliklerinden biri de bireylerin burun yollarında biriken polenlerdir.

Burnunuzda biriken bu polenlerle ilgili size yardımcı olabilecek bir diğer test de tuzlu sudur. Burun yıkama kabı ve burnunuzdan soluduğunuz tuzlu su gibi eserler alerji belirtilerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Tüm bu formüller, bahar alerjisinin semptomlarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu değil…

Alerjilerin neden olduğu sorunlara yönelik analiz üretebilmek için mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve gerektiğinde ilaç kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu